Ученици

Министърът: Децата ни са креативни!

Резултатите от двете национални проверки на четвъртокласниците показват, че образованието им е изключително добро и отговаря на всичките европейски изисквания и стандарти, коментира днес министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, който презентира постигнатото на специална пресконференция.

„Учениците ни са креативни и резултатите им са по-добри от предишните години – като способност да извличат информация от текстове и да вземат решения“, отбеляза още той.

За шеста година през май в 1938 училища се състоя националното външно оценяване за четвърти клас по четири предмета.

По традиция силни оценки учениците имат по предмета „Човекът и природата“, където средният процент на верните отговори е 80,20. В този изпит са участвали 57 605 четвъртокласници.

По „Човекът и обществото“ са се явили 57 752 четвъртокласници, като средният процент верни отговори е 72,70.

По „Български език и литература“ във външното оценяване са участвали 57 819 ученици от четвърти клас, а средният процент верни отговори е 72,65.

По „Математика“ четвъртокласниците, които са се явили, са били 57 910. При това оценяване средният процент верни отговори е 70,90.

Спрямо миналата година успехът си са подобрили в Кърджали, Монтана, Разград и Търговище. На първо място по постижения са учениците от Смолян, следвани от децата от София-град.

На последно място по резултати във външното оценяване са учениците от Сливен.

Още една тенденция се запазва – момичетата показват повече знания от момчетата. Това обаче не се наблюдава само у нас.

Проблеми четвъртокласниците са изпитали при диктовката по БЕЛ, както и геометричните задачи по математика, отбелязаха още на пресконференцията.