Мнения

Министърът: Да си част от СУ е чест за младите хора

„Да бъдеш част от студентската общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е чест за младите хора“, каза министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова на официалната церемония по случай началото на новата 127-ма академична учебна година в най-старото висше училище у нас.

На тържеството вчера още присъстваха министър-председателят проф. Георги Близнашки, министърът на културата Мартин Иванов, президентът д-р Желю Желев и много гости.

„Обучението в Алма матер е не само средство за бъдеща професионална реализация, но и възможност за себеоткриване и себедоказване, за осъществяване на идеи, възможност за промяна на заобикалящия ни свят“, подчерта министър Коларова и допълни, че висшето училище е „мястото, където идеалите, въображението, усилията, приятелствата и постиженията намират общ покрив. Където всеки може да намери своята лична причина да живее буден, да придобие мъдрост и смелост, воля за успех и щастие“.

Доце. Коларова отбеляза, че през изминалите десетилетия на неуморен труд в подготовката на кадри по широк брой специалности от различни професионални направления Университетът се превръща  в едно от най-важните средища на българското висше образование и наука. Като най-старото висше училище в страната, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е  най-разпознаваем в европейското и световно образователно пространство и същевременно той е и най-големият и престижен научноизследователски център  у нас.