Ученици

Министерството създава експериментална работа за 62 000 ученици

В Министерството на образованието и науката са изготвили национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, която ще помогне за  модернизиране на професионалното образование. Очакването по нея е да бъде модернизирана средата в 25 професионални гимназии, както и да бъде финансирана експериментална работа на 62 000 ученици и 1750 училища.

Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при откриването на конференцията „Иновации за по-добро образование“. Целта на програмата е учениците по природни науки да имат условия за експериментална работа и така да придобият практически умения.

Чрез тази програма се създават атрактивно обзаведени помещения за дейности по интереси и се осигуряват съвременни материали, книги и игри. По програмата може да се обновява специализираното оборудване на учебни кабинети, лаборатории и работилници в съответствие с развиващите се съвременни нови технологии. Дава се възможност за практическо обучение в реална работна среда. За програмата е предвиден бюджет от 5.2 млн. лв., обясни Кунева. От тях 2 млн. лв. са за модернизиране на професионалното образование, 2.4 млн. лв. за подобряване на експерименталната работа по природни науки и 800 000 лева – за целодневно обучение на учениците.

Целта е учениците да разполагат с материална база в съответствие със съвременните изисквания на пазара на труда чрез финансово ангажиране както на бюджетни средства, така и съфинансиране от страна на работодателите. Чрез проектите могат да се оборудват учебни кабинети за професионална подготовка и учебно-производствени бази на училищата с машини, съоръжения и инструменти, както и да се ремонтират кабинети и учебно-производствени бази на училищата. Ще се приемат проекти за обзавеждане с демонстрационни макети, тренажори, симулатори и др. действащи образци на съвременни технически конструкции и др., подчерта вицепремиерът.

Меглена Кунева заяви пред участниците в конференцията, които бяха основно учители и представители на бизнеса, че сред нейните приоритети е издигането на учителската професия на първо място в обществото. „Учителят е този, който ще изведе децата и цялото ни общество напред в развитието на страната“, каза Меглена Кунева. Тя се надява учителите отново да бъдат лидери и това е тяхната мисия. Професията ще става все по-важна и искам да я направим по-интересна, за да навлязат в нея млади хора, които да въведат иновациите, допълни още вицепремиерът.