Мнения

Министерството на спорта финансира програми за безплатни спортни занимания на деца през свободното време

Министерството на младежта и спорта предоставя възможност за безплатни спортни занимания на деца през ваканционните дни по две свои програми – „Спорт за децата в свободното време“ и „Научи се да плуваш“.

Благодарение на тези програми много родители ще уплътнят свободното време на своите деца, като ги насочат към полезни за здравето и физиката им занимания по различни видове спорт.

Програма „Спорт за децата в свободното време“ се реализира ежегодно от 1 февруари до 6 януари на следващата година. Тя обхваща подрастващи 1 – 12 клас, които могат да спортуват и по двете направления на програмата – „Начално обучение по вид спорт“ и „Спортни занимания през ваканциите“.

За 2013 г. се изпълняват 199 одобрени проектa на клубове в 66 населени места. Общият брой деца, включени в програмата, е над 10 000. Заниманията се провеждат по 48 вида спорт на 250 спортни обекта под ръководството на повече от 390 квалифицирани треньори. ММС финансира програмата с 1 001 000  лева.

В направление „Начално обучение по вид спорт“ децата придобиват умения и навици за практикуване на определен спорт чрез безплатен достъп до спортна база при квалифицирани специалисти.

Направление „Спортни занимания през ваканциите“ осигурява избор на подрастващите да участват в безплатни тренировки по различни видове спорт през ваканционните дни – зимна, пролетна и лятна ваканция.

В последните години, освен в традиционните спортове баскетбол, волейбол, тенис на маса, децата практикуват и нови, интересни за тях занимания по ръгби, крикет, бейзбол, софтбол, конна езда, голф, хокей на трева, фигурно пързаляне, шорттрек и др.

Другата програма на ММС „Научи се да плуваш” е за безплатно начално обучение по плуване на деца с оглед предпазването им от удавяне и създаване на условия за бъдещи системни занимания с водни спортове.

Програмата се реализира всяка година от 1 април до 31 декември и обхваща възрастовата група  7 – 11-годишни деца.
 
През 2013 г. за изпълнение са одобрени 26 проекта на спортни клубове в 15 населени места. 3 220 деца са включени в програмата. Заниманията са провеждат на 19 басейна под ръководството на 81 спортни специалисти и треньори. Средствата, предоставени от ММС за реализиране на програмата, са 336 800 лева.

Информацията за действащите проекти по програмите и телефони за контакт със спортните клубове в цялата страна е публикувана на Интернет страницата на ММС, секция „Програми“ – „Спорт за децата в свободното време“ и „Начално обучение по вид спорт“.

http://mpes.government.bg/Pages/Programmes/default.aspx