Министерството на спорта финансира програми за безплатни спортни занимания на деца през свободното време

Министерството на спорта финансира програми за безплатни спортни занимания на деца през свободното време

Министерството на младежта и спорта предоставя възможност за безплатни спортни занимания на деца през ваканционните дни по две свои програми – “Спорт за децата в свободното време” и “Научи се да плуваш”.

Благодарение на тези програми много родители ще уплътнят свободното време на своите деца, като ги насочат към полезни за здравето и физиката им занимания по различни видове спорт.

Програма “Спорт за децата в свободното време” се реализира ежегодно от 1 февруари до 6 януари на следващата година. Тя обхваща подрастващи 1 – 12 клас, които могат да спортуват и по двете направления на програмата – “Начално обучение по вид спорт” и “Спортни занимания през ваканциите”.

За 2013 г. се изпълняват 199 одобрени проектa на клубове в 66 населени места. Общият брой деца, включени в програмата, е над 10 000. Заниманията се провеждат по 48 вида спорт на 250 спортни обекта под ръководството на повече от 390 квалифицирани треньори. ММС финансира програмата с 1 001 000  лева.

В направление “Начално обучение по вид спорт” децата придобиват умения и навици за практикуване на определен спорт чрез безплатен достъп до спортна база при квалифицирани специалисти.

Направление “Спортни занимания през ваканциите” осигурява избор на подрастващите да участват в безплатни тренировки по различни видове спорт през ваканционните дни – зимна, пролетна и лятна ваканция.

В последните години, освен в традиционните спортове баскетбол, волейбол, тенис на маса, децата практикуват и нови, интересни за тях занимания по ръгби, крикет, бейзбол, софтбол, конна езда, голф, хокей на трева, фигурно пързаляне, шорттрек и др.

Другата програма на ММС “Научи се да плуваш” е за безплатно начално обучение по плуване на деца с оглед предпазването им от удавяне и създаване на условия за бъдещи системни занимания с водни спортове.

Програмата се реализира всяка година от 1 април до 31 декември и обхваща възрастовата група  7 – 11-годишни деца.
 
През 2013 г. за изпълнение са одобрени 26 проекта на спортни клубове в 15 населени места. 3 220 деца са включени в програмата. Заниманията са провеждат на 19 басейна под ръководството на 81 спортни специалисти и треньори. Средствата, предоставени от ММС за реализиране на програмата, са 336 800 лева.

Информацията за действащите проекти по програмите и телефони за контакт със спортните клубове в цялата страна е публикувана на Интернет страницата на ММС, секция “Програми” – “Спорт за децата в свободното време” и “Начално обучение по вид спорт”.

http://mpes.government.bg/Pages/Programmes/default.aspx

Коментари във Facebook