Институции

Министерството на образованието има готови мерки срещу агресията в училище

Мерки за справяне с агресията в училище е подготвило Министерството на образованието. Част от тях може да се приложат още от следващата учебна година. Това се разбра от думите на служебния министър на образованието Николай Денков в ефира на БНТ.

Той обясни, че мерките са разделени на две – такива, които да се приложат до края на тази година и друга група, която може да се въведе до края на 2018 г. Той уточни, че те са изключително практични. Били разработени съвместно с Държавната агенция за защита на децата, Агенцията за социално подпомагане, БЧК и Сдружението на общините. Те ще бъдат представени през следващата седмица.

Министърът коментира още и измененията в Закона за развитието на академичния състав. Според него законът ще подобри качествата на академичните изследвания и изискванията за академично израстване. Това е и част от предвидените мерки за повишаване качеството на висшето образование.

„Такива минимални изисквания са предвидени в оригиналния закон, но понеже не бяха дефинирани достатъчно добре, те отпаднаха в една процедура в Конституционния съд. Така че самият закон остана осакатен и ние просто връщаме това, което оригинално е било измислено да бъде в него“, добави още проф. Денков. Според министъра е важен този закон, понеже съвременната дефиниция за висше образование е образование, което е пряко свързано с науката, тъй като трябва да подготвя най-добрите специалисти.

„А за да са най-добрите, самият ти трябва да си по-добър, а в съвременният свят учените са тези, които непрекъснато следят какво става в другите страни, какво е важно за студентите, за да може във всеки един момент това, което се преподава да отговаря на най-новото знание в света“, категоричен е просветният министър.

Източник: news.bnt.bg, dnevnik.bg