Училища

Министерството на здравеопазването не контролира безплатните закуски в училищата

Програмата за безплатни закуски в училищата на министерството на образованието не е консултирана със здравното министерство и експертите по хранене от Националния център по обществено здраве и анализи. Това съобщи за БНТ Националният консултант по хранене и диететика. Веселка Дулева обясни, че наредбата за здравословно хранене не забранява тестените изделия, но те трябва да се дават на децата като основна, а не подкрепителна закуска. На този фон статистиката е стряскаща – всяко трето дете от първи до четвърти клас е с наднормено тегло.

„Факт е, че децата получават не това, което трябва. Има написани рецепутирници, рецептурни книги, които обаче не знам до каква степен се изпълняват и до каква степен някой ги контролира“, казва Екатерина Йосифова от фондация „За храната“.  „Възможно е да се ядат тестени храни, но това не би трябвало да бъде всеки ден“, допълва нейната колежка Наталия Александрова.

В столичното 119-то училище децата всеки ден получават тестени закуски по програмата на образователното министерство. Четири пъти в седмицата, децата получават плодове и млечни продукти по програмата на фонд „Земеделие“. „С 40 стотинки не може да се говори за съвременно здравословно хранене. Ако това субсидиране се повиши два или повече пъти, може да се говори за съвсем друг тип храна“, заяви Диян Стаматов – директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

От Националния център по обществено здраве и анализи, където е написана наредбата за здравословно хранене, обясниха, че програмата за закуски в училищата не е консултирана с тях. „Не знам каква е идеята на тази закуска. Дали това е първата закуска, като е основно хранене за децата. Ако е подкрепителна, тогава нямат място тези тестени закуски, защото се предполага, че детето вече веднъж е закусило“, казва проф. Веселка Дулева – началник отдел ‘Храни и хранене“, НЦОЗА.

В наредбите за здравословно хранене е записано, че подкрепителната закуска трябва да е плод или зеленчук, допълни Дулева. От Столичната регионална здравна инспекция обясниха, че следят за спазването на правилата за здравословно хранене в кухните на детските градини и училищните столове и бюфети. Подкрепителните закуски били отговорност на други институции.

При проверките е установено,че в менюто на част от столичните детски градини няма достатъчно зърнени култури. В някои училищни столове пък, давали повече хляб, месо и зеленчуци. Съставени са и 20 акта на училищни лавки, които предлагали забранени захарни изделия и сокове.

Източник: news.bnt.bg