Мнения

Минахме Великобритания в класация за средното образование

Във Великобритания има по-малко хора в процентно отношение, които са завършили средно образование, в сравнение с България и Полша. Новината разпространи авторитетният „Гардиън“ в средата на настоящата седмица.

У нас 21% от населението нямат диплома за средно, а във Великобритания този процент е 24%. Това ни нарежда 15-ти (златната среда). Държавите от островната група се нареждат на 19-то място в класацията за Евростат за дела на образованото население в страните.

Държавите, намерили място в проучването са 33. В изследването те се подреждат според броя на жителите между 25 и 64-годишна възраст, завършили успешно средно специално образование.

Великобритания, която е „Европейската Мека“ на висшето образование е буквално отвята от редица страни от бившия Източнен блок и от екссъветските републики. Освен Полша и България, по-напред от Великобротания са още Унгария, Чехия, Литва. Литва е и лидер в класацията с едва 8% от населението без средно образование.

На опашката е една от страните, в която образованието е поставено сред водещите национални приоритети – Турция. В последните години там се направи много, за да се подобри качеството на образованието, но въпреки това 72% от хората там са без средно образование.

Средно за всички 33 страни процентът е 27%. Данните са от 2010 г.