Мнения

Милошев: Подпомагането на ромски деца и студенти е постоянна наша грижа

На 8 април 2013 г. в МОМН се проведе кръгла маса на тема „Образователната интеграция на ромите днес – предпоставка за професионална реализация и за прогрес на България утре“, предава пресцентърът на образователното ведомство.

Събитието бе организирано в партньорство с Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

„8 април не е нов празник. То е онова, което винаги е теглело ромите нагоре, извън рамките на махалата към европейското ни общо битие. Образованието е ключът към ромската модернизация и не само ромската. Интеграцията чрез и в образователната система е най-важната предпоставка за цялостния процес на модернизация на ромската общност и в голяма степен определя поведението й на пазара на труда, нейния здравен статус, условията на живот. Наша грижа остава и трябва да бъде подпомагането на всички ромски деца и студенти от ромски произход, за да не се чувстват сами в полета им към новото модерно общество. Много ще се радвам, ако действително успеем да ускорим процеса. Много е направено досега, но помогнете и вие, нека се опитаме да ускорим процеса, за да можем и в бъдеще да сме горди от това, което успеем да постигнем“, каза министър Николай Милошев.

Събралите се бяха поздравени и от Н. Пр. Марси Б. Рийс, посланик на САЩ, както и от г-жа Дагфрид Йортхул – първи секретар, заместник-ръководител на мисията на посолството на Кралство Норвегия.

В основата на кръглата маса бе дискусията с ученици и студенти от ромската общност. Те разказаха свои лични истории по дългия им път от махалата към престижните средни и висши училища. Техните разкази затрогнаха присъстващите в залата.Неслучайно дойде поканата от заместник-министъра на образованието, младежта и науката Мариана  Банчева по-често да се провеждат срещи в този формат в МОМН.

В дискусията се включиха и роми – учители и експерти, които също разказаха пред по-младите си последователи за своя личен път към успеха.