Училища

Милена Дамянова: Цитати в учебниците не могат да се променят

От МОМН на два пъти са изпращали покана за провеждане на работни срещи по изследването на Комисията за защита от дискриминация, каза в ефира на Нова Тв зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Тя сподели това по повод избухналия почти от нищото скандал с текстове на Ботев в учебниците по литература и тълкуването им според КЗД и най-вече според издатели на учебници.

Милена Дамянова обясни, че в последните три години ведомството е положило доста усилия, за да внесе необходимите корекции в учебниците по различните предмети.

„Не успяхме при всички, но подобна работа се върши за първи път от много време“. обясни тя.

„Литературата се чете в контекст и в случая с Ботев и Вазов това е исторически контекст. Не можем да променяме никакви цитати в учебниците. Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано“, категорична е Дамянова.

Ана Страшимирова, председател на КЗД изрази недоумение как чак сега се стига до скандал, след като изследването е направено миналата година.

„Проучването е много обемисто, над 17 експерти участваха в него. За изследването е платено на фирми и НПО 17 799 лева. За разработване на учебни модули по същия проект са платени 20 363 лева. Изследването е качено на страницата на КЗД едва на 4 юли, това ме озадачи и е качено малко повече от седмица преди да влезе новият състав на КЗД“, обясни Страшимирова, цитирана от БГНЕС.

Тя сподели и друго свое озадачение.

„Преди да бъде качено на сайта на КЗД, не е проведено никакво обсъждане със заинтересовани организации и институции. Установихме, че още март е имало писмо от образователния министър, с което писмо Кемал Еюп, предишният председател на КЗД, е бил поканен да предостави информация във връзка с проведеното изследване. При публикуването на интернет страницата е изчезнало решението с подписите на 9-членния състав, които са го взели това решение да бъде качено на сайта изследването. Никой не може да го открие в администрацията“, подчерта Страшимирова.