Училища

Милена Дамянова: Финансираме децата

„Държавата ще финансира обучението на децата, а не материалната база на училищата“, каза по повод приетата поправка за субсидиите за частните школа зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от всекидневника „Монитор“.

Дамянова уточнява, че в момента няма как да се изчисли колко пари ще трябва да отдели държавата през 2016-а за финансиране на частните ученици. По последни сметки от миналата година обаче това би струвало около 10 млн. лв.  

„Държавата дава пари на децата. Частните ученици дълго бяха лишавани от тази субсидия която им се полага“, коментира на свой ред пред изданието директорката частно училище в София Василка Николова.

Принципът, който ще се следва с нововъведението е „Парите следват ученика“. Основният довод на вносителите му е, че независимо къде се обучава детето, родителите му плащат данъци в България.

В момента в страната има 140 частни училища и 51 частни детски градини. Това са около 8000 деца. Учебните заведения се отличават с размера на паралелките, който е по около 15 ученика. Подобна бройка дава възможност за по-сериозно индивидуално внимание върху всеки от тях, коментират специалисти.

Таксите са годишни и най-често покриват храна, транспорт, учебници, униформи и медицинска застраховка. Някои школа поощряват учениците с отличен успех с намаление от таксата.

Още по темата