Мнения

Милена Дамянова: Учебните програми трябва да бъдат коригирани по принцип

Бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова хвърли още светлина около твърде спорния проект за промени в учебните програми на няколко предмета. Особено голяма дискусия беше предизвикана по евентуалните промени, засягащи българския език и литература.

„Тази програма беше в изключително работен порядък, имаше изключително големи дискусии по мнения на експертите в работните групи и консенсус не беше постигнат. Точно затова не приехме тези програми и оставихме те след това да бъдат довършвани, коментирани“, посочи Дамянова, цитирана от news.bg. Нейното уточнение е, че идеята не идва по линия на политическа сила, а конкретно на министерството на образованието.

Дамянова отбеляза, че програмите трябва да бъдат коригирани и уточни:

„Да, процесът стартира през 2011 година по време на нашето управление и аз не считам, че това не трябваше да се случи, напротив – всички резултати на българските ученици в международните изследвания по грамотност показват, че учебните програми трябва да бъдат коригирани“.

Тя обаче не посочи конкретни имена, стоящи зад готвените промени.

„Настоящият министър е дал нареждане за проверка, нека той да назове имената на учителите и преподавателите от висшите училища, включени в екипите по разработването на програмите“, каза Дамянова.

Вчера стана ясно, че човекът положил подпис под решенията за програмите е заместникът на служебния министър Николай Милошев Мариана Банчева.

Също в петък министър Анелия Клисарова обяви, че работата по проекта е струвала 1 млн. лв, както и че няма да позволи български класици да отпаднат от учебните програми.

Още по темата