Училища

Милена Дамянова: Справянето с агресията трябва да е училищна политика

Справянето с агресията трябва да се превърне в училищна политика, категорична е зам.-министърът на образованието Милена Дамянова в интервю във всекидневника „Монитор“. Тя смята, че в решаването на проблема трябва да се включат всички заинтересовани страни, в това число и тази на родителите.

Важен етап от решаване на казуса е назначаването на училищни психолози. От 2666 училища само в 861 има психолог или педагогически съветник, като около една четвърт от тях (например учител по философия) са с друго образование, коментира още Дамянова.

„Заложили сме формирането на екипи за мотивиране и подкрепа, които да работят с деца и ученици, които не спазват правилника за дейността на училището, проявяват форми на насилие или са претърпели насилие в училище или детската градина, с трудности в социализацията, в риск от отпадане от училище, със затруднения в обучението и други проблеми в поведението“, добавя още тя.

Дамянова говори и по актуалната от няколко месеца насам тема за оценяването на PISA.

Вярвам, че PISA 2012 ще даде по-добри резултати и българските ученици ще заемат по-достойно място„, споделя тя и добавя, че на много места учителите вече работят и преподават, съобразявайки се с изискванията на Организацията за икономическо развитие.

Предстои сериозно засилване на практическата подготовка на децата. Промяната обаче минава през смяна на учебните програми и през допълнителна квалификация на учителите. Даманова обърна внимание и на въпроса с матурите и какви промени по тях предвижда новия закон.

Цялото интервю на Милена Дамянова четете ТУК