Ученици

Милена Дамянова раздаде сертификати за постижения на първокласници

На 22 май 2012 г., в киносалона на 23. СОУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в столицата, първокласници от 1 Б клас изнесоха своите първи презентации по проекти, които са осъществили през приключилата за тях учебна година, предава пресцентърът на МОМН.

Паралелката е с изучаване на бизнес и предприемачество, което се осъществява със съдействието на Джуниър Ачийвмънт – България.

В присъствието на г-жа Милена Дамянова, заместник-министър на образованието, младежта и науката, г-н Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, ръководни представители от партньорски на училището организации, първокласниците представиха  чрез техни разработки умения за работа в екип и иновативно мислене.

Зам.-министър Дамянова сподели, че още от началото на учебната година, от първия им час по предприемачество, познава първокласниците от 1 Б, но сега вече са пораснали.

Преди да връчи лично сертификати за постижение с логото на  Джуниър Ачийвмънт г-жа Дамянова се обърна към първокласниците с думите:

„Искам да ви пожелая едно хубаво лято – да си отпочинете хубаво, да играете много. И да попрочетете книжки, защото книжката е прозорец към света, но книгата е и прозорец към вас самите. А лятото е хубаво време да се посветите на тях.“

Да стоят по-малко пред компютъра, да играят повече навън, на чист въздух, да прекарат повече време с родителите си – пожела на малките палавници зам.-министър Дамянова.

„Този клас е уникален. Видяхме в действие интегрирания подход – това е бъдещето на образованието“, каза г-н Тодор Чобанов и също пожела на децата успехи и щастие по пътя на знанието.

От своя страна първокласниците от 1 Б клас подариха на МОМН и на Столична община два заснети от тях филма, посветени на Витоша и София. Филмите са проекти, с които децата участват в бизнес предизвикателството „Идеите на малките в действие“, организирано от Джуниър Ачийвмънт България и General Electric.

Идеята за изработване на филмите се появява у децата вследствие на предизвикателството, отправено от Джуниър Ачийвмънт България и General Electric в часовете им по предприемачество. Учениците имат за задача да разработят иновативен и атрактивен бизнес, с който да привлекат вниманието на общността, в която живеят. С помощта на родителите и учителите си те трябва да изберат стратегия за развитие, да проведат предварителни проучвания за необходимостта от техния бизнес и да подготвят атрактивни рекламни послания.

Инициативата „Идеите на малките в действие“ се провежда като част от учебната програма по предприемачество в ранна възраст „Ние“ на образователната организация Джуниър Ачийвмънт България. Програмата се съсредоточава върху индивидите и ролята, която те играят като производители и потребители. Уменията и знанията, които получават малките ученици, работейки по тази програма, представляват първата крачка от изграждането им като добре информирани, финансово грамотни и пълноценни граждани на нашето общество. Програмата е комбинация от традиционна теория в съчетание с практически упражнения, които включват дискусии, игри, творчески задачи, тестове, анкети, работа в екип и др.