Институции

Милена Дамянова поема МОН?

Бившата заместничка на Сергей Игнатов – Милена Дамянова е фаворитът на ГЕРБ за образователен министър, мълвят учени от БАН. Бойко Борисов ще запази за себе си Образованието и няма да го предложи на бъдещите си коалиционни партньори от „Обединени патриоти“. В управленската програма на ГЕРБ науката заема водещо място, така че и дума не може да става за преотстъпване.

Въпреки желанието си да управлява образователното министерство, победителят на парламентарните избори няма достатъчно подготвени кадри за това. Милена Дамянова е една от малкото, подходящи за МОН, още повече, че е била в министерството и е оглавява Комисията по образование. Ако тя стане министър, трябва да се мисли кой да поеме въпросната комисия. Важно е да е подходяща фигура, да се вслушва Дамянова в съветите му, препоръчват учените. 

Милена Дамянова завършва специалност „Унгарска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Финансов мениджмънт“ в СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов. Специализирала е в Унгария. Работила е като хоноруван асистент в СУ „Св. Климент Охридски“ и като преводач. От 2007 година работи като експерт в експертната комисия по образование и наука към политическа партия ГЕРБ. До 14 септември 2010 година е парламентарен секретар на Министерството на образованието, след което е назначена за зам.-министър на образованието в първото правителство на Бойко Борисов, а през март 2013 година подава оставка.

Източник: frognews.bg