Институции

Милена Дамянова отказала да е министър на образованието

Депутатката от ГЕРБ Милена Дамянова е отказала да стане министър на образованието. Това заяви пред „Флагман” народният представител от „Обединени патриоти” („Атака”) проф. Станислав Станилов. Дамянова е идеолог на новия закон за училищното и предучилищното образование, приет от предишния парламент. Логично тя е сред най-спряганите за бъдещ министър. Милена Дамянова бе и зам.-министър на образованието в първото правителство на ГЕРБ, в периода 2010 – 2013 г.

„Те искат Милена, ама тя не иска. Това министерство е опасна работа. Това е голяма яма. Там е трудна работа”, заяви проф. Станилов. Той добави: „Мен ако ме предложат,… то било страшно – няма да искам. Първо поради възрастта си – че съм на 73 години, и второ – там за да може да се поправи нещо по смисъла, който аз го виждам, трябва страшно много работа, трябва да се сменят екипи. А те са там държавни чиновници и не можеш да ги отстраниш тези, които правят програмите и от които зависи какво ще пише в учебниците…”

Проф. Станилов бе от хората, които бурно защитиха проф. Николай Денков, когато той бе отстранен като зам.-министър на Меглена Кунева в правителството „Борисов 2”. В момента Денков е служебен министър на образованието. Той също е спряган за  следващия кабинет.

Попитахме проф. Станилов, ако зависи от него, дали би го подкрепил. „Това го решава ГЕРБ. Аз не мога да кажа нищо. Но имам много добро мнение. Първо трябва да се сондира с другите групи как е, да се говори с него и тогава да се каже…”, коментира депутатът от „Обединени патриоти”.

„Добра ми е оценката. Денков работи добре с фондовете. Аз не съм видял от него нарушения. Той даже направи някои поправки… Кунева беше направила една камара зулуми и той се мъчи да ги поправи. Поправи ги. Но сега в момента не мога да отговоря”, заяви още Станислав Станилов.

Припомняме, че ГЕРБ категорично държат техен човек да оглави ведомството, тъй като образованието е заложено в програмата им като основен приоритет.
Депутат от партията на Борисов каза, че не вярва Милена Дамянова да е отказала да е министър. Самата тя не пожела да коментира пред „Флагман” и ни отпрати да се обърнем към пресцентъра на ГЕРБ.

Междувременно се завъртя и друго име за поста – това на дългогодишния главен секретар на министерството Красимир Вълчев.

Източник: flagman.bg