Ученици

Милена Дамянова: Здравословното хранене на учениците е моя кауза

Вчера, 17 октомври 2012 г. зам.-министърът на образованието Милена Дамянова участва в дискусия на тема „Вода в голямото междучасие“ – част от едноименна програма с широк партньорски формат.

„Водата в здравословното хранене на учениците“ беше темата на презентацията, изнесена от Проф. Донка Байкова, д.м., от Факултета по обществено хранене на Медицинския университет – София.

„Преди известно време направихме първата олимпиада по здравословно хранене – тя тогава беше състезание. От миналата година олимпиадата вече е включена в националния календар на МОМН. Наистина това е една моя кауза – здравословното хранене“, подчерта Милена Дамянова.

„Форматът на тази дискусия е много правилен, защото това е един проблем който трябва, като фон на обучение, като разговор, като дискусия, да обхваща цялата училищна общност, Включени са освен родителите и всички заинтересовани страни, без сътрудничеството на които няма как да се получат нещата“.

Става дума за търговските обекти, които продават стоки, несъобразени с възрастта на децата.

„Трябва да помислим съвместно за повече обучение на възрастните, на родителите“, отбеляза още зам.-министърът.

Дамянова акцентира на политиката на МОМН по инициативи за здравословен начин на живот, разработени по училища в разнообразни форми.

„В момента одобряваме плановете на училищата. Изключително голям е броят на часовете по здравна култура“, коментира тя.