Училища

Микроблоговете и уеб енциклопедиите навлизат в английските училища

Бившият председател на британската агенция за стандарти в образованието (Ofsted – the Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills) – сър Джим Роуз (Sir Jim Rose) е предложил план за промяна на образованието в началните училища във Великобритания, според който в обучението да бъде интегрирано използването на микроблогове* и онлайн енциклопедии (т.е. учениците да използват ИТ като средство за обучение по основните предмети) и да се преподава работа с компютърна клавиатура.
 
Джон Бангс (John Bangs) – ръководител образование в Националния съюз на учителите във Великобритания (National Union of Teachers), е заявил пред английския вестник Гардиън (The Guardian), че според него в началното образование на острова ще има преход към най-новите тенденции, като онлайн енциклопедиите и микроблоговете* и че уменията за писане на клавиатура са толкова важни, колкото и уменията за писане на ръка, както и че традиционните книги и текстове отстъпват място на уеб базираното обучение.
 
Предложението ще бъде публикувано следващия месец.
 
В България използването на информационни технологии при обучението по други предмети в началното училище е въведено пробно в две бургаски училища. Прилаганият у нас модел е разработен от двама преподаватели в Бургаски университет „Проф. Асен Златаров” и методът е описан подробно от Teacher.bg. Публикацията може да бъде прочетена тук.
 
 
* Микроблогът е уеб сайт, в който познати и приятели обменят съобщения, състоящи се в отговора на въпроса „Какво правиш в момента?” и коментират накратко отговора на този въпрос. Един от най-популярните микроблогове е Twitter.com.
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/