Училища

Мизерия в училище: В Градежница има само външна тоалетна

Децата в тетевенското село Градежница учат в мизерни условия. През 2018 г. тоалетната в училището е външна. Сигналът е получен от бТВ. В училище „Васил Априлов” дограмата е стара, мазилката е изпочупена, има и проблеми с покрива. Няма вътрешна тоалетна, а само външна. За да я ползват, ученици и учители трябва да заобикалят цялото училище.

„Не е нормално в XXI век да има външна тоалетна”, заяви директорът на училището Ива Лазарова. По думите ѝ до този момент проект за изграждане на вътрешна тоалетна няма. Селото няма канализация и се изискват много средства, за да се направи, отбеляза тя. По думите на директорката върви нормален учебен процес, а децата, които живеят по-близо, ходят до тоалетна до домовете си.

Кметът на селото и учител в училището Свилен Чернин иска отговор къде отиват средствата на децата по делегирания бюджет. Той е сигнализирал прокуратурата, Министерския съвет и Министерството на образованието.

През есента на 2017 г., когато започна да се подготвя бюджета за 2018 г., бяхме изправени  пред избора да планираме пари за нова тоалетна или да извършим належащ ремонт на другата част на покрива, и избрахме покрива, обясни зам.-кметът на община Тетевен Борис Врабевски. По думите му има изготвена сметка и изграждането на нова тоалетна би струвало 40 000 лева.

По повод обвиненията, че потъват пари, той отбеляза, че тече вътрешна проверка, тъй като училището е втотостепенен ръководител с бюджетни средства и ги разходва по собствена преценка. Проверката все още не е приключила.

Източник: btvnovinite.bg