Мнения

Миграцията към Линукс струва поне още € 43,7 млн евро на администрацията в Мюнхен

Когато през 2003 г. кметството в Мюнхен и кметът Кристиян Уде решават да спестят € 11 млн. като въведат Линукс поддръжка на компютърната им система, едва ли са предполагали, че намеренията им няма да успеят напълно.

Според проучване на Hеwlett-Packard до момента са похарчени близо € 61 млн. за ползване на Линукс. Просто сравнение с конкурента Майкрософт на практика показва, че спестяване е невъзможно, дори обратното.

Това се вижда още с директното сравнение на двете операционни системи – Windows XP с Office 2003 на Майкрософт и Ubuntu Linux с OpenOffice.org на Линукс. Без да се смятат лицензите поддръжката на Майкрософт струва € 17 млн., а тази на Линукс е € 60.7 млн.

Изследването обхваща разходите за поддръжка и миграция на потребителите, тъй като преди 2003 г. администрацията е работила с продуктите на Майкрософт.

Един от авторите на изследването Юрген Едем изказва своите притеснения относно начинът, по който от Линукс са представяли данните за възможните разходи. Той отбелязва например елементарният начин за сравнение на продуктите. От една страна е операционната система на Майкрософт, която за това време се обновява няколко пъти, а от другата – десетгодишната на Линукс.

Не са изброявани и други разходи, а вниманието се съсредоточава и върху друг крайно интересен факт – всеки четвърти компютър в общинската администрация на Мюнхен работи с продукти и услуги базирани на технологии на Майкрософт, тъй като същите са неприложими в средата на Линукс.

Едем припомня и това, че домомента на избирателите в Бавария не е давана адекватна информация по темата, въпреки многобройните запитвания по нея. На всички въпроси относно „евтината“ стратегия с ползването на Линукс обикновено е получаван отговор за „многото спестени средства“ без навлизане в конкретика.

Линк към пълния текст на статията: http://www.focus.de/finanzen/news/software-streit-bei-der-stadt-muenchen-hat-ude-millionen-fuer-linux-rechner-verschleudert_aid_901864.html