Институции Ученици Училища Учители

МЗ връща малките ученици присъствено в клас след 8 ноември с щадящ тест

Здравното министерство е избрало два доставчика на тестове за учениците от 1 до 4 клас, съобщи в интервю за „Дневник“ министърът Стойчо Кацаров. Първоначално договореното количество е 400 хил. теста, които по думите му ще стигнат поне за няколко седмици, а впоследствие ще се обявят нови поръчки. Тестовете ще бъдат единствено под формата на плюене на децата в торбичка и при негативен резултат те ще могат да учат присъствено от 8 ноември. Заповедта ще бъде подписана днес.

На учителите ще бъде изискван сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, като изследванията и за тях ще бъдат безплатни и ще се правят на място в училище.

По-големите ученици в общини със заболеваемост над 500 на 100 хил. души за 14 дни (досега заявката беше, че ще е за тези със заболеваемост над 750 – бел. ред.) също ще могат да се върнат в клас при направен тест.

По-рано Диян Стаматов, председател на съюза и директор на 119-о училище в София, коментира пред БНР: „Остава ключов въпросът какъв ще бъде типът за тестването. Кой ще извършва това тестване, колко често трябва да бъдат тествани самите деца, каква организация ще има при положителен тест за детето и за класа. Къде ще бъдат изхвърлени тези тестове. Как тези тестове ще достигнат до училищата? Как ще се извършва тестването на децата със специфични образователни потребности, както и на деца, които идват от различни населени места, но най-ключов си остава въпросът, свързан с реализирането на тестването на деца от така наречените уязвими групи“. Ако тестването се прави от учителите, този техен несвойствен ангажимент, трябва да бъде възмезден, смята той.

Според последните данни на МОН имунизираните учители в София са 45%. 40,60% от преподавателите в страната са с ваксина. Ваксинираният непедагогически персонал в столицата – 34%, а 30,8% в страната. 3,6 на сто от учениците в София над 12 г. са ваксинирани, при 5,4% в страната.

 

Източник: Dnevnik.bg БНР