Мнения

Местят купоните далеч от студентските общежития

Заведенията, които се намират в имоти, държавна собственост в Студентските общежития и на отстояние до 100 метра от тях да имат работно време до 22 часа, приеха вчера депутатите в българския парламент.

Заведенията, които работят сега и не отговарят на новите условия, ще трябва да затворят след изтичане на лиценза им, издаден от Държавната комисия по хазарта.

Определя се статутът на студентското общежитие като вид жилищна сграда и тази дефиниция дава възможност за прилагане на специален режим.

„Вечерният час“ бе наложен с гласуването на първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование.

На 150 метра от общежитието барове все пак ще има. Всички ВУЗ-ове отдават свои помещения в Студентския град за нощни заведения. Предвиден е шестмесечен гратисен период от приемане на закона и тези, които работят след 22 часа ще трябва да направят своите постъпки в общинската администрация и да съкратят работното си време или да преустановят търговската дейност, каза председателят на образователната комисия в НС Огнян Стоичков, цитиран от news.bg.

Почти всичко договори между заведения и ВУЗ-ове изтичат в края на тази година, отчитат от комисията.

„Никой не ограничава веселбата, развлеченията, въпросът е никой на никого да не пречи“, коментира още Стоичков, който добави, че очаква отпор от страна на засегнатите от промените.