Училища

Местата за гимназиите в Пловдив с 300 повече от учениците

93 профилирани и 130 професионални паралелки ще приемат седмокласници в Пловдивска област. Местата в тях при добра пълняемост са с около 300 повече от завършващите 5503 ученици. Синдромът от вузовете, където вече 5 години утвърденият прием е повече от броя на потенциалните кандидати, вече удря и средното образование.

В ситуацията обаче специалистите виждат и позитивна новина. Превесът на местата над учениците ще даде възможност да сработи пазарният принцип. Оставили сме резерв и за кандидатстващи тук ученици от други области, както и за деца, които евентуално ще бъдат върнати в системата като ефект от прилагането на механизма за обхващане и задържане в клас, обясни началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова.

За втора поредна година професионалните паралелки са повече от профилираните – 58% срещу 42 на сто. В Пловдив ще има 80 професионални и 60 профилирани.

В предишната кампания  след 7. клас заложените професионални паралелки са били 52 на сто, а профилираните – 48%. Точно същото е съотношението на реализираните. След 8. клас пък при заложени 65% професионални и 35% профилирани е постигнато съотношение 67 към 33 процента.

За първи път тази година няма да има прием на деца след 8. клас в резултат на промените в закона. Това буди тревогата какво ще се случи с основните училища, които ще имат по-малко деца, оставайки без осмокласниците, както и с някои средни учебни заведения и професионални гимназии, каза  Иванка Киркова.

Източник: marica.bg