Училища

Местата в гимназиите – със 7000 повече от кандидатите

Министерството на образованието извади данните за приема на ученици след седми клас и статистиката показва, че обявените в гимназиите места са се оказали със 7000 повече от кандидатите.

Сериозната бройка от 269 паралелки в осми клас са останали незапълнени, тъй като не е имало кандидати за тях, информира „Сега“.

Само в София не са запълнени 34 езикови и математически и 24 професионални паралелки. В Пловдив този брой е съответно 13 и 10. Приетите след седми клас са около 30 000. Броят на децата обаче не е окончателен, тъй като някои от класовете са утвърдени на минималния брой ученици – 18. Окончателните данни за броя на записаните ученици ще станат ясни след 15 септември.

Обявяваните повече от кандидатите места в гимназии и университети по дефиниция би трябвало да увеличи конкуренцията между тях, но на практика всеки изкарал тройка на изпита може да се класира, въпреки че вероятно не и в желаната специалност.

В страната към момента са сформирани 689 езикови, математически и технологични паралелки, цитира статистиката „Сега“. От тях 443 са с 26 или по-малко деца. Професионалните класове в страната са общо 411. 254 от тях – с по 26 и по-малко ученици.