Училища

Мерят метрите до школото при равни точки за 1 клас

Битката за място в първи клас в столицата вече започна, а в някои от елитните школа подадените молби за прием надвишиха отпуснатите места. При равен брой точки всяко училище ще има свободата да избере подход, чрез който да пресее кандидат – първолаците. Така например в столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“ при равен брой точки ще се вземе предвид  разстоянието от дома на детето до школото и това, което е по-близо, ще бъде прието. Това обясни пред „Монитор“ директорът на училището Асен Александров.

Както вече писахме, тази година Столична община (СО) спусна единни критерии за прием в първи клас,според които именно адресът има основна тежест. До около 17 ч. на 18 април в 51-во СУ са били подадени 105 заявления, при общо 88 места, като директорът обясни, че денят е минал спокойно и не е имало дълги опашки. В 31-во СУЧЕМ, известно още като Бастилията, пък молбите са били около 130 за общо 96 места. Около половината от подадените документи са пуснати онлайн, обясни директорката Надежда Николчева.

Стройна организация без излишна паника е имало и в 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“. Директорът Диян Стаматов разказа, че за да няма скупчване и излишно напрежение, е посещавал детските градини в района на училището, за да разяснява на родителите кампанията за прием. Редът няма да играе роля при равен брой точки в 119-о СУ, като ако например има деца с еднакъв резултат, щели да бъдат приети и двете хлапета.

Около 80 бяха подадените заявления за прием в първи клас в училището след 16 ч. Местата са общо 144, а за цялата кампания директорът очаква общо 600 заявления. В 18-о СУ пък в късния следобед имаше 104 молби за 168 места. Пред 133-о СУ „А. С. Пушкин“ обаче се извили дълги опашки, разказа майка, която чакаше да подаде заявление. Идвам за трети път, защото имаше много хора, обясни тя и добави, че дори един от родителите е чакал от предния ден и е нощувал пред школото, за да подаде заявление.

Причината била, че в училището входящият номер имал значение, при равен брой точки на децата, разказа още майката.
Освен адреса в единните критерии, спуснати от СО, влизат още братче или сестриче в същото школо, близост на местоработата на родителя до училището и др. Въпреки това обаче СО позволи училищата да имат и допълнителни критерии. Някои от тях се възползваха и въведоха допълнителни точки за деца и внучета на учители, близост на завършената детската градина до съответното школо и др.

Подаването на заявленията приключва на 19 май. Имената на първите приети първолаци ще станат ясни на 2 юни, а записването на хлапетата ще е между 5 и 7 юни. Свободните места за второ класиране пък ще обявят на следващия ден, а за трето – на 16 юни. Попълването на незаети бройки трябва да приключи на 14 септември.

Източник: monitor.bg