Ученици

Мерките срещу преписвачи на матурите – необходимост или неуважение?

Образователното ведомство засили мерките срещу преписвачите на матурата тази година. 12-класниците ще бъдат освен следени и наблюдавани с 4000 камери, ще могат да напуснат залата само след като свърши модула им. Родители ще присъстват, за да са сигурни, че няма изтичане на информация, а мобилни групи от МОН ще следят квесторите. Отделно от това се въвежда и компютърно оценяване от двама преподаватели.

Всички тези мерки пораждат въпроса дали не се подхожда към децата като престъпници, което е и неуважително към труда им в училище. Този въпрос постави майката на 12-класник Златина Станкова. Според нея мерките са крайни и трябва да се вложи повече енергия в това децата да стоят в училище и да учат, а не да се следят като престъпници.

Преподавателят по български език и литература Нели Рашева определи мерките като полудрастични. „Този хъс да се подготвят е напълно достатъчен и вместо да губят енергия да преписват, нека да си преговорят нещата”, призова тя.

Диян Стаматов, бивш министър на образованието и сега директор на 119-то училище, коментира, че видеонаблюдението  не е строга мярка и то отдавна съществува в училищата. „Ролята на родителите сега не е да контролират, а да видят, че не се изнася информация от учители и директори. Отдавна контролът е силен ,заради промените в начина на мислене на обществото ни. Имаме 2 крайности – силно подготвени ученици и другите – да използват нови мерки за преписване”, посочи той.

Като част от методите, на които някои ученици разчитат за преписване са различни смарт устройства, малки технически устройства в ушите, които понякога са и опасни за зрелостниците. Трите модула тази година ще попречат на подобни техники, категоричен е Стаматов.

Златина Станкова посочи, че забраната детето да напусне стаята до края на модула му отново е вид наказание за тези, които са учили. Стаматов призова младежите да бъдат спокойни и да не се притесняват.

Източник: btvnovinite.bg