Училища

Между 7 и 8 000 незаети места във ВУЗ-овете тази година

Поне 7000-8000 места ще останат празни в родните университети, пресметнаха от просветното министерство броени дни преди началото на учебната година.

Приблизително толкова незаети бройки е имало и миналата година във вузовете, отчетоха от ведомството на Румяна Коларова в проект на стратегия за развитието на висшето образование.

Причината е в сериозната демографска криза и големия брой абитуриенти, които заминават да следват в чужбина. Не са малко и младежите, които след завършване на бакалавърска степен заминават да правят магистратура зад граница и не се връщат. Заради липсата на младежи и на пари до 2016 г. у нас може да има и първи затворен университет или факултет. В момента работят 37 държавни и 14 частни университета.

С това България се нарежда на едно от челните места в Европа по брой висши училища на глава от населението. Изцяло запълнени тази година бяха само медицинските университети, както и УНСС. Останалите вузове в столицата и страната се принудиха да обявят допълнителен прием след редовните си класирания с цел да наберат студенти. Над 60 са местата в Техническия университет в София, нови възпитаници чакат от Лесотехническия, Химико-технологичния и СУ.