Институции

Медицината вече e по-търсена от правото

Медицината измести правото в предпочитанията на студентите през последните пет години години, съобщи просветният министър Красимир Вълчев във Варна, цитиран от „Сега“.

Данните от най-новото издание на рейтинговата система показват устойчив ръст в броя на студентите по медицина у нас.

Ако през 2013 г. кандидат-медиците са били 6004 души, то през 2018 г. вече броят им скача до 10 885 души. В същото време следващите право намаляват постепенно от 11 475 през 2013 г. до 9954-ма през 2018 г.

Медицината се нарежда на 4-то място по брой студенти след икономика, администрация и управление и педагогика. Правото е на пето място сред предпочитаните специалности.

Промяната в интересите на младежите е закономерна на фона на отличната реализация на завършилите медицина. Голяма част от тях заминават да работят за по-високи заплати в чужбина. Медицинските специалности са много търсени и от чужденци, които идват да следват в България.

Въпреки нарасналия интерес към медицината, към днешна дата имаме недостиг на специалисти по здравни грижи, особено на медицински сестри, посочи министър Вълчев. Според него в следващите години се очаква глобален недостиг на кадри във всички сфери. Затова според него е важно системите на висшето и на професионалното образование да имат профилно съответствие с потребностите на пазара на труда. Според Вълчев е трудно да се прогнозира от колко кадри ще имаме нужда в сферата на здравеопазването и на образованието, затова и усилията на МОН са насочени преди всичко към преструктуриране на приема в университетите и промяна във финансирането им.

Просветният министър повтори тезата си, че приемът трябва да продължава да се редуцира в още по-голяма степен в стопанските, правните и социалните науки, където нерационалното търсене е избуяло в последните години, а да се увеличава в други като природо-математическите, аграрните, инженерните и педагогическите специалности. С изцяло освободен прием, стипендии и допълнително финансиране на висшите училища трябва да се насърчава и интересът на младежите към физическите и химическите науки, енергетиката, химическите технологии, математиката, смята министърът.

Източник: dnes.bg