Мнения

Меглена Кунева: Реформа с мрънкане не се прави

„Досега не съм се оправдавала никога с предшествениците си, нямам намерение да го правя и сега. Ситуацията е ясна, заповедта на предишния министър е издадена на 8 януари, седеммесечният срок по закон изтича на 9 август, дотогава издателите могат да внасят проекти“, обяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева по време на срещата с издатели вчера, на която се обсъждаха новите учебници.

„Опитвахме се да съкратим ден по ден, час по час, това е максималното, което можем да постигнем“, уточни още тя.

Тя обясни, че министерството е провело фокус групи с учители и пробни уроци с ученици, от които изводът е, че учителите и децата ще се справят с новите програми и действащите учебници.

Кунева посочи, че са проведени много срещи с издателите, както и с депутатите от мнозинството. Ситуацията е сложна, но има решение. Реформата не бива да се отлага.

„Родителите трябва да бъдат спокойни, че няма да допуснем хаос. За учителите са предвидени насоки, методически указания, както и обучения. МОН има график за обучения през цялото лято. В близките месеци ще проведа срещи с над 3000 учители. Изключително съм впечатлена от българските учители, те са изключително здрава и мотивирана част от българското общество и МОН твърдо стои зад тях“, категорична бе Кунева.

„Законът е приет, той беше чакан десет години, трябва да започнем реформата.  Реформа с мрънкане не се прави“, каза още тя.