Мнения

Меглена Кунева: Реформата във висшето образование е в ход

„Реформата на висшето образование стартира“, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след заседанието на Министерски съвет, на което бяха одобрени критериите за определяне на приема във висшите училища и списъкът с приоритетни направления.

„Дотук имахме подготвителни документи, като Стратегията и Закона за висшето образование, но това постановление прави приложима реформата, заяви Кунева. Тя посочи, че с него се намира пресечената точка между образователния пазар и пазара на труда.

Министърът съобщи, че с днешното постановление се обвързва финансирането на образованието с неговото качество. Освен с академичната оценка, то ще се измерва и чрез реализацията на завършилите студенти.

„От тази година делът на качеството, който се отразява на субсидията, ще бъде не както досега 12, а 25%. През 2020 г. качеството като тежест на критериите ще достигне 60%“, обясни вицепремиерът.

Целта е да се ограничи разрастването на неефективните професионални направления – да речем икономика и управление, които произвеждат безработни висшисти, и се стимулират тези, които се търсят и от които пазарът има нужда – инженери, ИКТ специалисти, аграрни специалисти и педагози, каза още Кунева.

С предложения акт се ограничава финансирането на определени професионални направления, в които дадено висше училище не се конкурира успешно с останалите. Тя даде  пример с университети, които развиват 26 професионални направления, но само няколко от тях произвеждат качествени кадри. Останалите губят времето на студентите и това на практика е наливане на вода в пясъка, защото няма реализация след това, няма търсене, уточни Кунева. Тя допълни, че така ще се засили конкуренцията между висшите училища.

Приетите днес критерии разделят направленията в 4 категории – свръхприоритетни-ИКТ и математика, приоритетни – технически и инженерни науки, природо-математически науки, педагози, аграрни специалности, военно дело. За тях има търсене на пазара на труда, но досега нямаше стимули за кандидатстване. Останалите две категории са тези, за които има и пазарна реализация и интерес като правото, архитектурата, медицината и тези, за които има интерес от страна на студентите, но не и реализация като икономика и управление, обясни Кунева.

Целта е да стимулираме всяко учебно заведение да развива качество. Многопрофилните учебни заведения ще трябва да преструктурират работата си, категорична бе Кунева. Тя повтори, че парите за образование няма да се намаляват.

Вицепремиерът посочи, че на днешното заседание на МС е приет и списъкът с 32 приоритетни направления. Предстои да се приеме и списък със защитени специалности. Самото решение за приема ще бъде прието през април.

Повече информация за постановлението вижте тук.