Мнения

Меглена Кунева: Проблемите с радикализиранетомогат да бъдат решени през образованието

Бежанската вълна, ако не бъде овладяна и ако децата на мигрантите не бъдат интегрирани навреме, несъмнено ще доведе до изолацията им в гета, а оттам и до радикализация, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при откриването на конференцията „Образование за мир на учителските синдикати на Балканите“.

Според нея интеграцията на мигрантите трябва да мине през образованието им. По думите й в Западна Европа все по-ясно се усещат проблемите, произтичащи от гетоизацията на отделни групи хора.

Кунева обаче посочи, че на Балканите, макар и да няма такова струпване на имигрантски неинтегрирани маси, съществуват проблемите с бедността и социалното изключване на общности, предимно от ромски произход.

„Техните деца растат неграмотни и съответно непригодни за икономическия живот на страните ни. И това, трябва да си даваме сметка, представлява сериозен риск не само за икономиката, но и за сигурността“, подчерта Кунева.

„Вярвам, че няма въпроси, на които отговорът да не е свързан с образованието и няма проблем, който да не може да бъде решен през образованието“, каза тя.