Учители

Меглена Кунева: Всички сме на изпит

Според министъра на образованието и науката Меглена Кунева истината е, че няма изтичане на информация от министерството, защото нито тестът, нито 41 въпрос се чуха преди 9:00 ч., а отговорите, получени чрез sms от разследващите журналисти, са получени едва след 10:30 часа, когато вече някои от зрелостниците са излезли от изпитните зали.

Министър Кунева благодари на екипа си и лично на заместник-министър Диян Стаматов за изключителната организация и денонощната работа по техническата подготовка, така че зрелостниците да нямат достъп до външни източници по време на изпита.

„Днес всички сме на състезание, всички сме на изпит, не само учениците, а и ние, и директорите, и учителите, защото това ще покаже кой как си е свършил работата и какво са научили децата“, каза още Кунева.

Изпитът започна в 8:00 ч. и ще продължи 4 астрономически часа. Зрелостниците заемат местата си в определените училища най-късно до 7:45 ч., пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

Най-много зрелостници тази година са избрали като втори задължителен ДЗИ биология и здравно образование –  16 674.  На изпит по география и икономика са пожелали да се явят 12 179 дванадесетокласници, а английският език е предпочетен от 11 586  зрелостници.