Институции

Мая Манолова се среща с просветния министър заради уволнена учителка

Учители от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ се обърнаха за съдействие към омбудсмана Мая Манолова по повод уволнението на тяхната колежка г-жа Петя Борисова от директора на училището Антони Стоянов, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. Според тях то е неправомерно, а изложените доводи от страна на ръководството на гимназията са безпочвени. Възпитателите се застъпиха и за още петима техни колеги, чиито трудови договори са били прекратени, без да има основание.

Преди месец, г-жа Борисова бе отстранена от длъжност, с аргумента, че уронва престижа на гимназията, след като нито едно от децата в училището не се е класирало за международното състезание „Европейско кенгуру“. След пристигане на протоколите се оказва, че проблем няма и ученици от СМГ са класирани за следващия кръг на състезанието. В резултат на събитията, в институцията на омбудсмана постъпиха две жалби – една от преподавателите в гимназията и една от родителите на учениците, със 106 подписа срещу уволнението на учителката.

„Петя Борисова, както и останалите колеги, нямат право да влизат в сградата на училището, без да попълнят специална докладна, в която да посочат за какво влизат. Това е просто абсурдно“, възмущават се колегите й в сигнала до омбудсмана. „Не е редно млади и талантливи хора, избрали учителската професия, да бъдат обезсърчавани да практикуват, особено, когато има недостиг на кадри. Не е редно и един клас да бъде лишаван от учителката си точно преди да завърши. Преди няколко дни именно ученик на Петя Борисова се прибра със златния медал от олимпиадата в Индия“, споделиха на срещата те.

Омбудсманът заяви подкрепата си към учителския колектив на гимназията, както и към родителите на учениците. „Вече съм изпратила препоръка към министъра на образованието г-н Вълчев и към г-жа Кастрева – началник на РУО в гр. София. Това, което ще направя още, е да се срещна лично с тях, за да разговаряме по темата. В крайна сметка, един от основните приоритети на настоящото правителство е образованието, а и тук става въпрос за едно от най-елитните училища в България. Не е нормално отношенията в учителския колектив да не са на нивото, на което са учениците. Наистина е жалко, така че аз ще направя каквото мога да подкрепя родителите и учениците. България трябва да бъде споменавана с добро и в новините да продължаваме да чуваме за успехите на нашите деца“, категорична бе Манолова.

Източник: novini.bg