Ученици

Махат бумащината за ученическата разходката до музея

Уреждането на еднодневни ученически посещения ще протича без досегашната бумащина от следващата учебна година. Това става ясно от проекта на изменение и допълнение на Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, качен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН). Досега дори и за разходка до съседната горичка, зоологическата градина или читалището родителите трябваше да попълват писмени декларации, че са информирани за въпросното мероприятие 7 дни преди неговото провеждане.

Директорът на столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов обясни, че това било много бумащина, особено когато ставало дума за много класове. Родителите трябвало да попълнят въпросните декларации, да ги предадат на децата си, които пък от своя страна да ги представят в училището.
С промените тази процедура отпада, като майките и татковците отново ще трябва да бъдат информирани къде ще ходят децата им. Новият проект обаче дава свобода на школските ръководства сами да изберат начина, по който да уведомяват родителите. Това може да стане например по мейла, във Фейсбук групата на класа или пък с SMS. Конкретните процедури ще трябва да бъдат разписани в правилника на всяко училище. Стаматов обясни, че най-вероятно той ще заложи на електронното информиран по мейла.

В някои случаи обаче може да се наложи и друг подход с писмено съгласие, ако например ученикът е със специални образователни потребности. Това на практика ще олекоти процедурата и без загуба на излишно време и хартия учениците ще могат например да посетят някой музей, ако, разбира се, мероприятието започва и приключва в рамките на един ден.

Писменото съгласие от родител обаче остава като изискване, ако учениците ще ходят на екскурзия, на която ще прекарат няколко дни извън домовете си.

Източник: monitor.bg