Ученици

Матура угаси американската мечта на Данчиро

Американската мечта на благоевградския художник Йордан Гънчаров – Данчиро вероятно ще угасне, повалена от тежката матура по физика, на която 60-годишният творец беше скъсан преди дни.

С историята на бохема се запознахме в навечерието на поправителната сесия. Йордан спечелил „Зелена карта“ и развълнуван отишъл в Американското посолство да урежда документите си. Там пулсът му стигнал почти 200, когато разбрал, че му липсва диплома за завършено средно образование.

Грънчаров завършил Вечерната гимназия „Димитър Ацев“ в Благоевград през 1970 г. Имал успешно издържан изпит по история и български език, но тъй логично за човек на изкуството, точните науки не му вървели и той бил скъсан по математика и физика. При това на два пъти.

Сега математиката се предала пред знанията му, но физиката го препънала и той получил слаба оценка.

„Един-два въпроса не ми стигнаха, за да изкарам и този изпит. Всичките ми усилия, мечтата ми отидоха на вятъра. Ще загубя правото си да замина за САЩ“, кършил ръце Данчиро.

А сега добрата новина. Само преди няколко дни стана ясно, че до 10 октомври всеки с един или два поправителни изпита има още една възможност да се дипломира или да мине в по-горен клас.

Последната дата, до която Йордан Грънчаров може да отпътува за страната на неограничените възможности е 20 октомври.

Още по темата