Мнения Ученици

Матура с протести не се взима

1,2,3….12. Прекрасно е да си абитуриент, да се хвърлиш в живота на макс. Всички ти се радват, носят те на ръце.

Обаче, като премине емоционалното опиянение, идва матурата. Това е основната колизия на тези дни. От едната страна – купон, от другата – изпит.

Матурата по английски предизвика поредната буря в социалните мрежи. Част от абитуриентите събраха подписка, с която настояват изпитът да се проведе отново с мотив, че някои от въпросите са неясни, неточни и двусмислени. Намесиха се и филолози с громяща критика на теста. Анализът им звучи авторитетно, но предназначен повече за специалисти по англицистика. То такива трябва да са и тези, които са съставили въпросния тест. Но за незапознатите с тънкостите на езика на Шекспир обясненията звучат претенциозно. Предполага се, че и тези, които се явяват на матурата по английски език, не са завършени филолози, най-малкото защото тепърва им предстои още да учат.

Подписката събра 6500 подкрепящи, обявен беше и протест пред министерството на образованието. Той обаче така и не се състоя. А МОН обяви проверка. От просветното ведомство провериха и отсякоха – няма грешки. Единственият въпрос – №50, който не е посочен като неясен от зрелостниците, но по него може да има колебания, те всъщност са го решили. Има и друг въпрос – №48, за който ще се решава дали да се признаят за верни два отговора.

Това е кратката хронология на полемиката. За зрелостниците обаче трябва да е ясно едно – че матура с протести не се взима. В последните години образователната система много набляга на гражданското образование. Младите определено трябва да си знаят правата. Нормално е тяхната природа да е бунтарска, нали са млади. Обаче самата дума зрелостник включва в себе си думата зрелост. Няма как да си зрял, ако не си се подготвил достатъчно за който и да е изпит, дори и за този на живота, който те очаква извън школото. Тоест, освен отхвърляне и негодувание, трябва и да можеш да приемеш собствените си грешки.

Сега има нещо, което за обикновените неанглицисти и извън филологическата експертиза е леко странно. Цял панел от теста е посветен на британски пътешественик, експерт по оцеляване, писател и телевизионен водещ Беър Грилс. За хората, които не следят редовно новините, да кажем, че Грилс отиде в Рила, нагази в едно от езерата, естествено забранени за къпане, запали огън, яде жаба и за цялото това приключение беше глобен от екоминистерството, защото е нарушил правилата в природния парк. Между другото думата survival също е част от спора. Със сигурност темата е интересна за хората, които се интересуват от екология. Но да провериш езиковите знания и умения с подобна история е леко странно. Толкова ли няма други теми? В крайна сметка, когато тестваш смислово познаването на езика, темата има значение. Вероятно експертите, подготвили теста, знаят това.

Но другото, което абитуриентите трябва да научат, не защото някой им го казва, а защото ще им се наложи, е, че всеки изпит си е сам за себе си. С един или два сертификата не можеш да извадиш индулгенция за всеки следващ. Всеки път си пред белия лист, защото животът го налага.

Източник: monitor.bg