Ученици

Матура и по рисуване

Зрелостен изпит по рисуване ще бъде включен в програмата на учениците от художествените паралелки, информират централните печатни медии днес. До това решение се стигна след успеха на пробно оценяване сред седмокласници тази година.

Основната причина да няма такъв изпит към момента е, че анонимността на творбата трудно ще бъде запазена. Авторите на новия закон за училищното образование обаче са сметнали, че има начини това да бъде преодоляно.

За да се запази анонимността на автора, картините ще се засекретяват, а оценката ще се прави от национална комисия или от учители от други градове. Най-вероятно критериите за висок резултат ще са близки до тези за прием в Художествената академия.

Оценката може и да се признава при кандидатстване във ВУЗ, но решението за това е на самите университети.

Отличниците по физическо обаче ще бъдат разочаровани да узнаят, че матура за кандидатите за спортна слава няма да има. Причината – отново анонимността, която няма как да се запази. Освен това Националната спортна академия не е склонна да признава резултатите, мотивират се авторите на новия закон.

Учениците вече ще могат да се явяват само на две допълнителни матури по желание. Досега броят им беше неограничен, но явяването на много изпити изисква организация и натоварва държавния бюджет.

Още по темата