Мнения

Матура и в десети клас след приемането на новия закон

Матура и в десети клас предвижда проектът за нов просветен закон. Той бе внесен в парламента от група депутати начело с бившия зам.-министър на образованието Милена Дамянова. Според документа основното образование ще се завършва в седми клас, а гимназията ще се дели на два етапа – до 10 и 12 клас, пише „Стандарт“.

В края на всеки от тях ще има национално външно оценяване. Бележките обаче могат да бъдат не само по шестобалната система, а и в точки. Новият закон дава възможност за създаване и на „иновативни училища“, подобни на някогашния модел, въведен от акад. Благовест Сендов. В тях ще се учи по различни програми, които обаче трябва да получат благословията на просветното ведомство.

Ден след като просветният министър проф. Тодор Танев обяви, че вносител на закона за училищното образование ще бъдат депутатите, на страницата на парламента се появи новият законопроект. Проектът запазва значителна част от почти гласувания в 41-вото народно събрание законопроект, но е претърпял и някои промени.