Институции Ученици Училища

Матурата по математика става задължителна?

От Асоциацията на индустриалния капитал в България предлагат да има задължителна матура по математика.

Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев пред журналисти преди началото на Общото събрание на Международния координационен съвет на организациите на работодателите. „За да има на изхода на висшето образование добри инженери, трябва на входа да има добре подготвени млади хора по природо-математическите дисциплини. Затова ние предлагаме задължителна матура по математика“, допълни Васил Велев.

Председателят на АИКБ е на мнение, че полагането на задължителна матура по математика ще бъде полезно за децата, защото те ще могат да открият в себе си заложби и да се развиват в тази сфера. Според Велев децата ще могат само да спечелят, защото това са добре платени работни места и пазарът на труда е жаден за тях. Той добави, че трябва да се развиват и извънкласните дейности по техническите дисциплини. Велев информира, че това предложение се обсъжда с Министерството на образование, но приемането му може да срещне съпротива от страна на родителите.

Васил Велев изтъкна, че производителността в България, спрямо останалите страни от Европейския съюз /ЕС/, изостава. По думите му България продължава да е на последно място в ЕС по този показател. Друг проблем е трудното наемане на персонал, коментира още Велев. Това е световен проблем, защото 45 процента от работодателите в цял свят изпитват трудности в наемането на персонал. В България обаче този процент е 68. Причините за това са демографските проблеми и технологичните промени, посочи Велев.

Въпреки че расте приемът в университетите, има нарастващ недостиг на инженерни и технически кадри, съобщи председателят на АИКБ. В същото време има прекалено много юристи, икономисти, специалисти по администрация и управление, ПР специалисти. „В това отношение ние работим добре за преструктуриране на план-приема, според потребностите на икономиката на обществото и на пазара на труда“, завърши Васил Велев.

Източник: novini.bg