Ученици

Матурата по математика след 12 клас да е задължителна!

При преподаването по математика в училище трябва да се въведе изследователският подход, а часовете да бъдат увеличени. Матурата по математика след 12 клас трябва да е задължителна най-малко поради факта, че математиката е най-изучаваният предмет в средното образование и в университетите. Това е категоричното мнение на проф. дмн Николай Николов, зам.-председател на УС на Съюза на математиците в България.

„Математиката не бива по никакъв начин да се приравнява с останалите предмети. Тя е начин на мислене“, обясни пред Dnes.bg  математикът.

„Факт е обаче, че математиката трудно може да бъде направена много атрактивна. Колкото и да ни се иска, няма как да се преподава привлекателно например косинусовата  теорема. Ако обаче децата сами правят верни заключения, ще им бъде много по-интересно и ще бъдат доволни от себе си“, смята ученият.

В тазгодишната матура за 7 клас задачите бяха формулирани по малко по-различен начин. Ученикът трябваше да разбере какво го питат, на места с усилия, и като не се следват стереотипите се получават недобри резултати, смята проф. Николов.

Той смята, че вторият модул на изпита след 7 клас може да остане само за предварително посочени гимназии, към които традиционно има по-голям интерес. По този начин обичайната истерия около изпита ще намалее.

Източник: dnes.bg