Институции

Материали за училищата за Деня за безопасен Интернет

По случай отбелязването на международния Ден за безопасен Интернет на 7 февруари 2012 г. Националният център за безопасен Интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“ подготви заедно с европейската мрежа от центрове INSAFE дигитални ресурси за всички деца, учители и родители, които искат да се включат в инициативата под мотото „Мост между поколенията: Да открием дигиталния свят заедно и… безопасно“.

Постер за Деня за безопасен Интернет можете да свалите от тук.

Брошура с основните послания за Деня за безопасен Интернет можете да свалите от тук.

За дейности, насочени към най-малките настоящи и бъдещи потребители на Интернет сме подготвили следните материали:

Играй и учи: аз съм онлайн
Това е серия от игри, които подпомагат позитивното и отговорно поведение на децата онлайн. Разработи ли сме игрите във два варианта: онлайн интерактивна версия , която може да се използва в час и позволява на целия клас да участва с използване на радио-мишки, и презентация.
Примерен план за урок по темата можете да свалите от тук.
Повече за самата технология можете да научите тук.

Примерен урок-дискусия
Разработили сме урок-дискусия, който да използвате в час, за да запознаете учениците с темата на тазгодишния Ден за безопасен Интернет „Мост между поколенията: Да открием дигиталния свят заедно и… безопасно“.

Разпалете интереса на децата като им покажете видеоклипа на Деня, разработен специално за кампанията от Европейската мрежа от центрове за безопасен интернет.

С по-големите ученици може да използвате разработените от Центъра презентации.
Помогнете на учениците да обогатят дигиталната си грамотност, като им представите „Дигиталните умения – основа за онлайн безопасността на децата“ или провокирайте съществуващите им нагласи с презентацията „Интернет заплахи: митове и факти„.

Можете да използвате и примерния урок-дискусия, който е подходящ за всички възрасти.

Още по темата