Училища

Математическите гимназии се бунтуват

Директори на математически гимназии в страната са готови да се вдигнат на бунт срещу идеята за закриване на паралелките от пети до седми клас. Проблемът е, че ако решат да приемат деца с профил математика преди осми клас, училищата трябва да се преструктурират в средни.

Според шефовете на училищата обаче промяната, която стартира от есента ще лиши възпитаниците им от ранна специализирана подготовка.

„Истина е, че напоследък у нас не се зачитат постиженията на математиците, но все още вярвам в разума на хората от министерството, че ще вземат правилните решения“, смята Ивайло Старибратов, директор на Образцовата математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив, цитиран от „Труд“.

„Математиката е един от четирите признати от ЮНЕСКО таланти и от образователното министерство могат да вземат много лесно и просто решение в тази насока“, споделя още той.

„Вероятно в МОМН не са разбрали, че най-големите постижения, прославящи държавата и образователната ни система идват точно от възпитаниците на профилираните гимназии, коментира на свой ред директорката на математическа гимназия „Академик Сергей Корольов“ в Благоевград Татяна Ядкова.

„Нека да се има предвид, че тук се обучават най-добрите специалисти, които един ден ще движат България, икономиката на държавата“, подчертава на свой ред и директорът на ПМГ „Нанчо Попович“ в Шумен Ваньо Георгиев.

Единствено от Софийската математическа гимназия (СМГ) са склонни да кажат „да“ на промяната. Там са категорични, че и като средно учикище ще успеят да дазвият таланта на децата.

Родителите също изригнаха срещу нововъведението.

„Ще стане като във футбола. През 1994 г. бяхме четвърти в света, сега сме в първите сто. Това ще е движението и в математическите гимназии. Ако сега имаме 100% успеваемост, след промяната тя ще е нула“, заяви пред „Труд“ проф. Веселин Целков, чиито синове учат в световни университети след подготовка в математически гимназии.

Искаме да въведем ред в категоризацията на училищата, обосновават се от МОМН.

Според зам.-министърката Милена Дамянова промяната няма да промени схемата на преподаване. Нямало да се стигне и до процедура по закриване или съкращения на учители. Единствената промяна щяла да е в името.