Учители

Математик изчисли идеалната коледна елха

Изборът на съвършената елха за Коледа вече ще се осъществява не само на база лично естетическо усещане, а и ще се изчислява чисто математически. Заслугата за това е на математика от университета Кингстън Гордън Хънтър.

Той е разработил инструкция за подходящата за всеки купувач елха. За да откриете вашето идеално дърво за празниците, трябва да отговорите на няколко въпроса от тест, пише „Монитор“.

Първият е каква елха ви е необходима – естествена или изкуствена. Само единият отговор – „естествена“ ви праща в следващото ниво.

На втория етап авторът на въпросника предлага да отговорите дали харесвате големите и кичести дървета. Ако отговорът е „не“, идеалната за вас е елата от вида „Фрейзър“.

Ако обаче кажете „да“, получавате следващ въпрос: „Искате ли елхата ви да ухае на Коледа?“.

Ако не желаете, значи за вас е Нормандската ела.

Въпросите засягат и украсата. Ако отговорите отрицателно на  въпроса „Обичате ли играчките да украсяват коледното дърво от върха до най-долната му част?“, направо ви връщат в началото на „играта“, като ви казват да си купите най-обикновена елхичка. Това значи, че от една страна сте консервативно настроени, но от друга сте перфекционисти, твърди г-н Хънтър, който очевидно е останал с доста свободно време по празниците.

Ако искате коледната украса да е много, по-подходяща е синята ела, чиито пищни клони позволяват по тях да бъдат окачени много и разнообразни играчки и гирлянди.

Математикът е изразил надеждата, че разработеният от него тест ще помогне както на британците, така и на останалите хора по света да се справят с избора на коледно дърво без каквито и да било трудности.

Темате както се оказва, вълнува не само утвърдени специалисти, но и амбициозни млади хора.

Миналата година Райтъм и Крейг, студенти по математика от университета на Шефийлд, изведоха само за два часа формулата на идеалната коледна елха, припомня „Монитор“.

37 топки, на върха ангел или звеза, чийто размер не бива да надхвърля една десета от височината на самата елха, са сред основните изисквания.

Идеалната дължина на гирляндите за елхата трябва да е 920 см. Необходимата дължина на гирляндите може да бъде изчислена, като се умножи височината на дървото в сантиметри по числото пи (3,14).

Мрежата на учителите новатори teacher.bg също има своите предложения за елхи – тях можете да разгледате в профила ни във Facebook.