Училища

Масово допитване до родителите искат ли камери в яслите и детските градини

Започва масово допитване до родителите в цялата страна искат ли да има камери в яслите и детските градини. Десетки родители обаче твърдят, че им се оказва натиск от страна на учителите да се откажат от наблюдението.

С протести в цялата страна родители излязоха на улицата, за да кажат „Не на насилието над децата им в детските градини“. Основното искане – поставяне на видеонаблюдение не само отвън, но и в групите, в които са децата. Директорите потвърдиха, че това е възможно стига обаче да имат съгласието на всички родители. Така се стигна и до допитването с помощта на анкетите.

С нас се свърза майка, която не пожела да покаже лицето си от страх, че казаното може да навреди на детето й в градината, която посещава. „Като ни подадоха анкетата, с едно доста осъдително отношение и искрено негодувание и с подкана да внимаваме какво точно ще отговорим. Имаше и такива родители, които се бяха скупчили в дебат какво е редно да се напише. Подозирам, че това им оказа натиск да напишат „не“, разказва тя пред Нова телевизия.

Въпреки това майката попълва полето за съгласие. „На другия ден имаше подчертана дистанция между родители и учители или поне между мен и учителите. Отношението им ме кара да се замисля дали пък имат какво да крият”, каза майката. От Инициативния комитет на родителите, борещи се за камери в детските градини, твърдят, че ежедневно получават сигнали за нередности при провеждането на анкетите.

В една от столичните детски градини се търси мнението на родителите, но в анкетата е написано и това на учителите, които казват, че ще са „възмутени и обидени, ако се постави видеонаблюдение“. Директорът твърди, че това не е опит за натиск.

„Аз не виждам някакъв проблем да бъдат информирани родителите за мнението на педагозите. Защото трябва да се постигне консенсус. А за да има консенсус трябва да бъдат запознати и двете страни”, казва Таня Билорова.

Столичната 117-та градина е една от малкото в страната, в които анкетата е анонимна. Попълва се само номера на групата, която посещава детето. Анкетата се попълва вкъщи и не се предава директно на учителите, а се слага в специална кутия на входа. Когато допитването приключи кутиите ще се отворят, а отговорите „за“ и „против“ ще се преброят в присъствието на родителите.

Остава обаче въпросът кой ще плати за това видеонаблюдение – уверението на общината поне засега е, че ще съдейства за поставянето на камери там, където всички родители са съгласни.

Източник: nova.bg