Мнения Ученици

Масовата психоза срещу образованието

Много е важно ромите да могат да четат. Няма майтап – да работят с документи, да четат класиците, законите и наредбите.

А не ром в библиотека да е като пингвин в кокошарник. От просветителство сред този етнос има неоспорими ползи.

Първо всеки ром с образование спира да е ром. Ромите остават сред копторите и кючеците, а изученият представител на етноса се сдобива с обществено уважение като благонравен гражданин.

Второ – няма да се поддават на масови психози. С беглите си познания в психологията ще обясним, че в основата на масовите психози стои заблудата. Тя изглежда правдоподобна при определени условия и за определени хора, като най-често това е заради необразованост в съответната сфера. Освен това заблудата се изповядва от преобладаващата част от социума. Съмняващите се индивиди под социален натиск, щат не щат, я приемат като истина. Ето защо стана дума за ползите от образованието и четенето.

Сливенските роми не са първите балъци. Случвало се е и друг път, но през Средновековието. През 1518 г. жителите на днешния европейски Страсбург започнали под влиянието на масовата психоза да танцуват до смърт, за да умилостивят Св. Вит заради лошата реколта. Тази история и до днес остава загадка, а на стените на Кьолнската катедрала има гравюра с танцуващи в екстаз хора. Най-вероятно става дума за масова психоза, разпространила се сред население, силно вярващо в мистичните събития, демони и божието проклятие. Ама това са средновековни хора, а сънародниците от Сливен не би трябвало да са.

Ако ромите в сливенския квартал „Надежда“ не се водеха от слухове, нямаше да се стигне до масова психоза. Родителите, организирано, като десант на морски пехотинци, си прибраха децата от училище, за да не им ги вземе държавата и да ги настани в домове. Просто трябваше да прочетат при какви условия в българските закони може да се отнеме дете от родители, че това става по съдебна процедура, а не като лов на роби. Освен това обвитата със своя готически ужас Национална стратегия за детето 2018-2030 г. беше изтеглена и не е в сила, дори не е обсъждана. Но пламенните характери на нашите по-смугли сънародници, съчетани с невежество, доведоха до вчерашната сливенска психоза.

Държавата в чудо се вижда да върне ромчетата в клас, а сега веднага се намериха структури и организации, които да мътят водата и на тези, които са поели по пътя на просветата.

Друг е въпросът, че тук се наблюдава нечия злонамерена ръчичка, която дръпна ромската тънка струна за децата. Да не говорим, че жителите на квартал „Надежда“ пращат децата си на училище, което е повече от похвално. Изобщо този квартал не е случаен. Има дори наченки на гражданско общество. Там неслучайно преди 20-ина години се появи величественият медиен герой Портокал Портокалов (светла да е паметта му) – единственият ром в района, който нямаше задължения за ток и си плащаше всичко. Той беше чучулигата, която първа показа потенцията на квартала, и то не само в биологичното възпроизводство. Но някакви странни откъм финансиране образувания подлудиха маса хора с фейкове и политико-икономически хватки. Защото в този случай буквално става дума за измама. Някакви тарикати хързулнаха цял квартал балъци. А уж ромите са майстори в това.

По улицата малко ромче продава вестници и крещи:

– Чудовищна измама! Вече взе шейсет жертви!

Минувач си купува вестник, момчето прибира парите и продължава да вика:

– Чудовищна измама! Вече взе шейсет и една жертви!Е, в кв. „Надежда“ измамените дотук са повече от 600.

Автор: Стоян Сираков

Източник: monitor.bg