Мнения

Мария Георгиева, Синдикат на българските учители: Делегираните бюджети да отпаднат или да се променят

Делегираните бюджети или трябва да отпаднат, или трябва да бъдат променени. Това каза председателят на общинската структура на Синдиката на българските учители във  Велико Търново Мария Георгиева, съобщи Радио „Фокус“. По думите ѝ философията „парите следват ученика“ не трябва бъде определяща, тъй като тя е порочна и поражда по веригата доста проблемите.

Според нея малките училища трябва да продължат да съществуват. „Достатъчно учебни заведения бяха закрити през годините, но за да има качествен учебен процес, за да бъде и базата на съвременно ниво и колегите да не бъдат наказани за това, че работят в малко училище и определените от стандарта средства са недостатъчни за издръжката им, трябва да има по-голям стандарт. Смятам, че съдбата на малките училища трябва да бъдат ангажимент на държавата. Ако държавата смята, че те трябва да съществуват, съответно наложително е да се осигурят достатъчно средства за нормално протичане на учебния процес“, посочи Мария Георгиева.

По думите ѝ учителите, които работят в малките училища, са лишени и от социални плащания. „Например колегите, които имат часове в слети паралелки, вземат отделно часове по основните предмети, без за това да им се плаща. Те го правят в името на децата, в името на по-добрата им подготовка. В някои училища не се изплащат и лекторски часове. Колегите правят много жертви и компромиси и в името на училището и в името на това, да запазят работното си място. Но това по принцип не е справедлив подход и не е точното решение на проблема“, посочи Мария Георгиева.

Източник: focus-news.net