Мнения Ученици Училища Учители

Мария Георгиева: Нищо не може да замени живия контакт между учителя и ученика

Мария Георгиева е директор на Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев, от 2014 година. Гимназията подготвя ученици след 7 клас в 5 специалности с разширено изучаване на английски език.

Отворени сме за предложения от тяхна страна ( на родители и ученици -б.а) към оптимизация на организацията на учебния ден и процес в условията на пандемия. През отминалата учебна година нашите педагози в максимално кратки срокове – буквално за дни – се включиха в онлайн обучението. Смело мога да заявя, че почти 80% от онлайн уроците се провеждаха синхронно“, казва г-жа Георгиева в специално интервю за Teacher.bg.

Как започва учебната година във Вашата гимназия? Готови ли сте да посрещнете учениците си според новите изисквания?

Истинско предизвикателство ще бъде началото на новата учебна година не само за Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев, а и за цялата образователна система.

Епидемичната обстановка ни постави нови задачи, основната от които е опазване живота и здравето на учениците и учителите. Почти месец работим по подготовка на материалната база с необходимите в тази ситуация мерки и дейности. Те са разнообразни и включват всичко, касаещо учебния ден в училище и насочено към изключително завишени хигиенни изисквания на учебната среда.

Предизвикателство ще бъде и спазването на предписанията от учениците и учителите. Давам си сметка, че маските или шлемовете, носени ежедневно в работна среда, създават дискомфорт и затрудняват комуникацията. Но във времена като тези безопасността е на първо място.

Разчитаме на подкрепа от родителите на нашите ученици, с които винаги сме имали перфектни партньорски взаимоотношения. Отворени сме за предложения от тяхна страна към оптимизация на организацията на учебния ден и процес в условията на пандемия.

Възможността за смесване или превключване между три форми на обучение как ще се отрази на учебния процес при Вас? Вашите преподаватели и ученици готови ли са за такива трансформации?

През отминалата учебна година нашите педагози в максимално кратки срокове – буквално за дни – се включиха в онлайн обучението.

Смело мога да заявя, че почти 80% от онлайн уроците се провеждаха синхронно. Учениците също се ангажираха с присъствие и участие в онлайн учебния процес. Но всъщност колкото и да се стараем, колкото и иновативни методи на преподаване да използвахме в обучението в електронна среда от разстояние, нищо не може да замени живия контакт между учителя и ученика, между самите деца – също.

Кои са най-важните уроци, които научихте като директор през миналата учебна година?

Научих, че здравето е приоритет /не само на думи/, че екипът е истински важен /не само на думи/, че има още и още средства за изход от дадена ситуация и те не са непременно и априори лоши, просто са трудни. Научих се да приемам кризите като възможност, а не само като проблем.

Каква подкрепа Ви е нужна за новата учебна година от страна на МОН, на родителите? Ако имате възможност да дадете един съвет/препоръка/, да зададете един въпрос на МОН, какъв би бил той?

Надявам се ние, педагозите на Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев, да продължим да се радваме на подкрепа от родителската общност. Това е изключително важно и ценно за нас условие за ефективна работа по обучението на нашите ученици. С обща цел и общи усилия можем да се справим с всичко.

Като директор на гимназия аз чувствам сигурност, че при всякакви въпроси, трудности, казуси винаги мога да разчитам на експертна подкрепа на първо място на колегите от РУО Благоевград, за което им благодаря!

Не бих си позволила да съветвам експертите от МОН по професионални теми. Цялото министерство показа изключителна адекватност в организацията по дейностите на миналата учебна година в условията на пандемия. Смело мога да кажа, че министър Вълчев преведе кораба през много силна буря и никой от моряците не се удави. Напротив – моряците се научиха да управляват по-малки кораби в същите бурни води.

Репортаж на ТВ Запад за готовността на Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ за старта на учебната година

Източник: Teacher.bg