Институции Мнения

Мария Габриел: Виртуалните класни стаи имат бъдеще и без коронавируса

Дистанционното обучение и качественото онлайн съдържание са важна част от усилията ни за преодоляване на разпространението на коронавируса. Това обяви българският еврокомисар Мария Габриел.

„Това ще бъде един от основните елементи на актуализирания План за действие в областта на цифровото обучение, който ще представя през юни т.г. Защото виртуалните класни стаи ще имат много ползи за обществото и след кризата. Те ще направят по-лесен достъпа до образование в отдалечените и селски райони например. Актуализираният План за действие ще съдържа и много други елементи от ключово значение, като развитието на цифровите умения в образованието. Работя в тясно сътрудничество и постоянно обменям опит с държавите членки, с Европейския парламент и с вас – гражданите“, каза Габриел.

Вашите идеи относно бъдещия План можете да споделите в срок до 25 март 2020 г. в онлайн допитването тук: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/DEAPUpdateSocialMedia

На 16 март започна дистанционното обучение в българските училища заради епидемията.  Голяма част от учебните заведения твърдят, че се справят с новото предизвикателство. Право на всяко едно училище е да избере електронната платформа. Във виртуална класна стая, по мейл, или чрез електронния дневник, учениците ще получават задания. Сред тях и попълването на тестове, които ще бъдат проверявани от преподавателите. Там, където учениците нямат компютри или връзка с интернет- медиатори ще учат децата по книжните учебници. От 17 март пък Националната телевизия, чрез канала си БНТ 2 започна излъчването на телевизионни уроци за начален курс.

Източник: banker.bg