Мнения

Мариана Банчева: Аз подписах проекта

Проектът за промени в учебните програми по български език и литература е бил подписан от Мариана Банчева, която беше зам.-министър на образованието в служебния кабинет. Това обяви самата тя пред Дарик днес.

Тя е категорична, че не съжалява за решението си и е категорична, че програмите са били изготвени с цел да се осъвременят стандартите в образованието. Банчева защити колегите си, които са работили по проекта и подчерта, че учениците не могат да изучават всички произведения.

„По време на служебното правителство аз подписах проектите на учебните програми, с което те бяха качени на сайта на Министерството, за да могат да бъдат публично достояние. Това, което аз направих, е, че всъщност поех изключителната политическа отговорност да се доверя на тези хора, които са работели и които са решили и са имали куража да представят своя продукт. Не съжалявам за това си решение“, коментира още Банчева.

Тя не подкрепя намерението на министър Клисарова са освободи служителите в МОН, предложили отпадането на творбите.

„Винаги ще има спорни елементи каквато и програма да се направи. Не мисля, че уволнението на тези хора е решение на проблема“, смята бившият зам.-министър.

Банчева заяви още, че промените, предвиждани в плана, са били, за да имат учениците повече време за практически задачи.

Още по темата