Училища

Мандатност за училищните директори няма да се въвежда

Мандатност за директорите на училища и детски градини няма да се въвежда, но по новия училищен закон те ще бъдат подлагани на два типа инспектиране. Това се разбра от отговор на зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова на инициативата на комитет за качествена и иновативна образователна система директорите да имат мандат от 4-5 години. Предложенията бяха обсъдени от две парламентарни комисии вчера.

Инициативният комитет предлага мандатност за директорите, за да се увеличи мотивацията за работата за подобряване на образователната среда. В момента директорите се избират и назначават след конкурси, но според Васил Николов от инициативния комитет те били с връзки, а после оставали на постовете си до живот. При мандатност щели да имат стимул да се стараят повече.

„В крайна сметка и в един мандат могат да се случат всякакви неща“, каза още Таня Михайлова. Според директора на 51 СУ в столицата Асен Александров директорите и учителите масово се чувствали притиснати от родителите.

Сред исканията на инициативния комитет е монтиране на камери за видеонаблюдение в училища и детски градини, за да се спре агресията над деца. Според просветното министерство трябва да се вземат предвид разпоредбите на конституцията.

От инициативния комитет искат психолози и логопеди във всяко училище, а от просветното министерство обявиха, че в бюджета за следващата година има 8 млн. лв. повече за психолози.

Друго предложение е в детските градини да се ограничи ползването на телевизия и интернет. Според зам.-министър Таня Михайлова и сега се внимава те да се използват само с образователна цел.

Източник: dnevnik.bg