Ученици

Манастири отварят врати за учениците през ваканцията

Българската православна църква има инициатива, свързана с учениците през ваканцията. Манастири в цялата страна отварят врати за безплатни детски летни лагери. Идеята е учениците да се забавляват и да научат основите на вярата.

Един от тях е Етрополският манастир „Света Троица“, който е бил книжовен център през XVI век. В него е намирал убежище Апостолът на свободата Васил Левски. Сега светата обител посрещна група седмокласници от ловешкото училище „Христо Никифоров“. Те идват тук за втора година на летен православен лагер. С тях е преподавателката им по свободно избираемия предмет „Религия”.

Децата спазват дневен режим – играят, помагат в готвенето и сами си оправят леглата. Не е задължително да имат познания за вярата. Те научават историческите и моралните й основи, които са част от културата на православните християни.

Летният детски лагер в Етрополския манастир се организира с благословията на Българския патриарх Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил. „Условията са от нас – от манастира, нищо не плащат. Децата да се учат на православие, да се учат на нравственост, на вяра в Бога, на морал. Смятам, че това е много добре за тези деца. Направено е така, че всичко е в мярка – да не прекалят с обучението, имат и свободно време”, казва ловчанския митрополит Гавриил.

От 1 юли започва детския летен лагер в Кремиковския манастир край София. Хаджидимовската обител също ще посрещне ученици през лятната ваканция. Деца от Бургас ще летуват в поморийския манастир „Свети Георги“.

Ако и вие искате да изпратите децата си на православен летен лагер, потърсете информация от митрополиите в цялата страна.

Източник: btvnovinite.bg